Totul despre dietele proteice
Dietele bazate pe un consum ridicat de proteine au aparut in anul 1960, moment in care au inceput sa devina populare si asa au ramas de atunci si pana acum. Ele functioneaza pe principiul ca un consum mare de proteine determina organismul sa arda depozitele de grasime si sa creasca masa musculara.
Proteinele sunt compuse din 20 de aminoacizi esentiali, necesari pentru buna functionare a organismului, care contribuie la formarea si regenerarea celulelor si tesuturilor. La fel ca si carbohidratii si grasimile, proteinele fac parte din categoria macronutrientilor (ofera energie), un gram de proteine continand 4 calorii. Asadar, proteinele sunt necesare organismului si ar trebui sa fie incluse in dieta zilnica, intr-un procent de cel putin 15%. Printre alimentele care contin proteine se numara: carnea, pestele, ouale, produsele lactate, cerealele integrale, soia, semintele si nucile.
Rolul proteinelor in procesul de slabire
Pe langa faptul ca reduc senzatia de foame, proteinele contribuie la cresterea masei musculare, mai ales daca persoana in cauza opteaza pe langa dieta proteica, pentru un program de exercitii fizice. De asemenea, dietele bogate in proteine nu reduc nivelul de energie din organism, asa cum o fac dietele sarace in calorii. Pe langa faptul ca te face sa te simti satul pentru o perioada mai lunga de timp, dieta proteica mentine ridicat nivelul de energie si buna dispozitie. Mai mult, dietele ce se bazeaza pe un consum ridicat de proteine nu pun in pericol sanatatea organismului, atat timp cat ai o alimentatie echilibrata.
Avantaje versus dezavantaje
Unul dintre avantajele dietelor proteice are in vedere faptul ca scaderea in greutate este substantiala si are loc destul de repede, chiar si in cazul persoanelor care slabesc mai greu. Organismul isi ia proteinele de care are nevoie, nu te simti flamand pe parcursul zilei, ai energie si te simti bine dispus. Astfel, urmarea unui regim proteic nu este deloc grea, precum in cazul altor diete.
Insa, o alimentatie bazata doar pe proteine poate avea cateva efecte negative asupra organismului. O dieta proteica poate duce la aparitia depresiei si la suprasolicitarea rinichilor si a ficatului.
Ideal este ca pe langa un consum ridicat de proteine sa se consume si alte alimente, precum: legume, fructe si carne cat mai slaba, precum cea de pui sau curcan.
DIETA CU CARNE - DE 8 SAPTAMANI
Dieta cu carne, numita si proteica, este un regim alimentar pentru slabit care se bazeaza, asa cum spune si numele ei, pe sporirea consumului de alimente cu proteine, in special cu carne slaba.
Dieta proteica este o alegere utila atunci cand vrei sa slabesti in jur de 4 kg in 2 saptamani, insa nu este recomandata sa fie adoptata pe termen lung, intrucat priveaza organismul de anumiti nutrienti si ilsupune unui stres puternic!
Cum te slabeste dieta cu carne?
Dieta proteica actioneaza asupra organismului reducand tesutul adipos, prin prevenirea retentiei apei in organism si eliminarea surplusului de apa din corp, fara a afecta masa musculara.
Acest lucru inseamna ca proteinele ajuta organismul sa-si pastreze masa musculara, care are tendinta de a fi eliminata cu tot cu straturile adipoase, in alte diete de slabit.
Dieta cu carne sau proteica, ce presupune?
Dieta proteica dureaza 8 saptamani, perioada in care reusesti sa slabesti 10-14 kilograme. Nu se recomanda prelungirea regimului. Este indicat ca dieta sa se reia dupa o pauza de vreo 3 luni. Dieta se bazeaza pe cresterea consumului anumitor tipuri de carne in meniul zilnic:
-pui
-curcan
-vita
-peste
Carnea din dieta proteica nu poate fi consumata oricum. Dieta permite doar anumite asocieri de alimente cu carnea si gatirea ei doar:
-fiarta
-la gratar
-la cuptor
-la aburi
Alimentele care sunt acceptate in dieta si pot fi consumate in timpul curei de slabit sunt:
-lactatele degresate (iaurt, branza etc.)
-fructele
-legumele
-ouale fierte
Meniul este format din 5 mese pe zi, la fel ca in orice alt program alimentar echilibrat. Trei dintre ele sunt mese principale - la care se consuma, de fiecare data , carne - iar 2 sunt gustari. Principalele gustari recomandate sunt fructele (un fruct/o gustare).
Reguli si restrictii in dieta cu carne
Mai exista si alte reguli speciale care se impun si trebuie respectate pe toata durata dietei cu carne:
-mesele se iau la ore fixe si nu se mananca nimic dupa ora 18:00
-se beau cel putin 2 litri de apa, zilnic
-se evita consumul de alcool pe durata dietei
-cafeaua se bea neagra, neindulcita
-dieta se combina, obligatoriu, cu activitate fizica constanta (nu conteaza ca este fitness la sala sau ca doar te plimbi prin parcuri, important este sa existe constant in programul tau).
Datorita consumului crescut de proteine, regimul este unul satios, ceea ce inseamna ca nu exista riscul infometarii pe toata durata lui. Cu toate acestea, medicii sunt rezervati in privinta acestei diete, din cauza restrictiilor impuse in alimentatie si a privarii organismului de anumiti nutrienti.
In plus, daca nu esti atent la ce mananci dupa terminarea dietei si revii la vechiul stil alimentar, risti sa cazi in capcana efectului yo-yo, iar slabitul sa fie doar temporar.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu