sâmbătă, 23 noiembrie 2013

Pui




Carnea de pui este slaba, bogata in proteine (intre 22 si 28 g per 100 g) si aminoacizi, cu un pret mult mai accesibil decat cel al carnii rosii,,,puiul este practic o combinatie de minerale: 30 mg de magneziu, 12 mg fosfor, 274 mg de potasiu si 10 mg de calciu.
Contine de asemenea, vitaminele B3 si B6. Nu contati pe el insa cand vine vorba de fier- contine doar 0,86 mg- dar, ca sa se revanseze, este o sursa excelenta de tiptofan, un aminoacid, care produce serotonina, hormon care favorizeaza instalarea starii de bine si a senzatiei de satietate.

Fara pielita
Are un continut mic de lipide si se gateste usor. Desigur, luati-va gandul de la pielita, pentru ca are o concentratie mare de grasimi si colesterol. Aceasta trebuie inlaturata chiar inainte de a-l gati.
Pieptul de pui este o alegere perfecta pentru consumatorii de proteine din meniul lor zilnic. Poate fi pregatit la gratar, prajit, fript sau fiert, apoi combinat cu o gama larga de ierburi, legume si mirodenii.
Carnea de pui este unul din cele mai des folosite ingrediente pentru prepararea pranzului sau a cinei. Ea poate fi gatita in zeci de modalitati, este foarte gustoasa si de aceea se si numara printre alimentele preferate ale oamenilor. O sa va prezint cateva modalitati in care puteti gati diferite parti ale puiului, dar si cateva sfaturi utile.

PIEPTUL
In comert, il puteti gasi in trei variante: piept intreg, piept fara os sau piept pregatit special pentru snitele. Pieptul intreg poate fi gatit la cuptor, cel fara os poate fi sotat in tigaie, preparat la gratar sau la cuptor, iar fileurile de piept de pui pot fi gatite, de asemenea, in toate cele trei moduri. Pentru a nu avea un gust fad, se recomanda ca pieptul sa fie marinat cu ulei de masline si condimente cel putin 2-3 ore inainte de a fi gatit.

ARIPILE
Carnea de pe aripi este cea mai deschisa la culoare si este acoperita de o piele subtire. Aripioarele de pui sunt perfecte atat pentru retetele la cuptor, cat si in varianta prajita, insa nu sunt recomandate in regimurile de slabire.

PULPELE INFERIOARE
Sunt cunoscute si sub numele de ''ciocanele'', contin mai multa grasime decat pulpele superioare si sunt delicioase atat gatite pe gratar, cat si in tigaie.

PULPELE SUPERIOARE
Carnea de pe pulpele superioare este mai savuroasa decat alte parti ale puiului si se gateste cel mai usor. Ea are o culoare mai inchisa, este mai suculenta si mult mai gustoasa. Isi pastreaza gustul perfect atunci cand este inabusita, gatita la rotisor, pe gratar sau sotata in tigaie.

SFATURI GENERALE
Atunci cand vrei sa decongelezi puiul, scoate-l din congelator si baga-l in frigider cu 7-8 ore inainte de a-l gati. Nu-l lasa afara la decongelat pentru ca e posibil sa dezvolte bacterii nocive pentru organismul uman.
Daca planiuesti sa ti puiul in congelator, il poti lasa in ambalajul sau pana la 7 zile. Daca vrei sa-l pastrezi timp de mai multe saptamani, desfa-l din ambalaj si inveleste-l in folie de plastic.
Nu spala puiul inainte de a-l gati. Daca este infectat cu bacterii de tipul Salmonellei, nu vei face altceva decat sa contaminezi si spatiul in care ai spalat carnea. Pune puiul in vasul pentru gatit ( oala, tava, tigaie) si prepara-l fara griji. Bacteriile vor fi distruse daca puiul este gatit la temperaturi de peste 75 de grade.
Resturile de pui gatite pot fi pastrate in frigider pana la doua zile. Daca ai gatit puiul intreg la cuptor, poti pastra ce a ramas din el maximum 3 zile.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu