marți, 19 noiembrie 2013

Castana



Castanele comestibile sunt originale din sud-estul Europei. Fructele castanului comestibil sunt coapte la finele lui octombrie.
Castanele sunt bogate in carbohidrati si sarace in grasimi.
Compozitia lor seamana cu cea a graului. Castanele sunt o sursa importanta de hidrati de carbon, fosfor, lecitina si vitamina C. Aceaste contin de asemenea protide, lipide, calciu, fier, magneziu, zinc si potasiu. In 100 de grame de castane coapte sunt circa 200 de calorii. Dintre acestea circa 140 de calorii vin din carbohidrati, grasimile aduc circa 25 de calorii, iar proteinele circa 15 calorii. Desi proteinele au cel mai mic raport caloric, o portie de castane aduce circa 10% din necesarul de proteine zilnic, in cadrul unei diete de 2000 de calorii.
In 100 de grame de castane sunt circa 60 de grame de apa, circa 13% din necesarul zilnic de vitamina B1 si aproximativ 10% din restul de vitamine necesar din grupul B, cantitatea de vitamina C este demna de luat in seama. In 100 de grame de castane este 48% din necesarul zilnic.
Castanele sunt bogate in calciu, 200 de grame au circa 5% din necesarul zilnic, si fier circa 7%. Sunt o sursa importanta de magneziu, o portie de castane aducand circa 8% din necesarul zilnic, de fosfor -8% din necesar, si 10% din necesarul de potasiu.
Castanele sunt ideale pentru sustinerea sistemului imunitar si combat acneea si asta ca urmare a aportului de zinc pe care il aduc. Raportul ideal intre sodiu si potasiu, sodiul in cantitate nesemnificativa, iar potasiu in cantitate mare le fac ideale pentru reglarea tensiunii si sustinerea activitatii cardiace.
Trebuie spus ca sunt bogate in fibre, in 100 de grame de castane sunt trei grame de fibre, care le fac utile in reglarea colesterolului si in sustinerea proceselor intestinale.
Ceea ce este demn de remarcat este nivelul ridicat de acizi grasi esentiali care se gasesc in castane. Printre acestea si acid linoleic, esential pentru sanatatea cardiovasculara. Castanele contin si acid palmitic si acid oleic.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu