Nu e usor sa renunti la junk food, dar nici imposibil. Invata sa iti educi gustul si placerile culinare, astfel incat dieta sanatoasa sa para o optiune naturala si nu o obligatie.
marți, 19 noiembrie 2013
Coriandru
Coriandrul are o aroma specifica, datorita uleiurilor esentiale concentrate care se gasesc in frunzele acestei plante aromatice. O riginar din turcia, acest condiment este foarte popular in bucataria mediteraneana. Coriandrul are un gust usor dulceag, acrisor, dar si picant in acelasi timp.
Semintele de coriandru se preteaza la o multime de intrebuintari - in industria conservelor de carne sunt de neinlocuit, ca si in cea a lichiorurilor.
Carnatii si caltabosii de casa sunt de neconceput fara semintele macinate de coriandru. Se folosesc cu precadere in preparatele culinare din carne, carora le confera o savoare extrem de placuta. Tot el inlocuieste cu succes sarea in aceste preparate: pasare, vanat etc.
Se intrebuinteaza si in patiserie - placinte ( cu carne, branza, dovleac), pateuri, la pregatirea diferitelor sosuri, dar nici in tovarasia legumelor nu este de dispretuit.
Semintele intregi de coriandru sunt mult utilizate la muraturi, fie singure, fie in amestec de condimente pentru muraturi. El este un ingredient pretios pentru prepararea marinadelor destinate carnii de pui, peste, porc si vita.
Fructele si frunzele de coriandru poseda arome total diferite si nu se pot substitui unele pe altele. Prin uscarea frunzelor se distrug cele mai multe dintre calitatile organo-leptice ale lor. Cu toate acestea, ele ne sunt mentionate ca ingredient in unele variante de ''khmeli-suneli'' si de ghorme'', amestecuri de ierburi din Georgia si respectiv Iran. Ele se pot depozita si pastra prin congelare si sunt cel mai adesea utilizate proaspete si crude, deoarece gatitul, chiar pentru scurt timp, diminueaza aroma lor.
Folosirea frunzelor de coriandru este frecventa in America Latina, in special in Mexic, la prepararea de salsa si guacamole. Ocazional, in anumite zone precum India sau Spania se folosesc frunzele proaspete de coriandru la asezonarea salatelor sau la supa.
Fructul de coriandru este un condiment utilizat in bucatariile din intreaga lume. Englezii il folosesc la prepararea celebrei budinci negre, iar italienii pentru obtinerea deliciosului dressing pentru mortadella. In gastronomia orientala el este apreciat cum se cuvine fiind folosit la multe preparate, incepand cu cele de panificatie (chiar si la cozonaci) si terminand cu salate si peste.
Coriandrul-condiment, predomina in bucataria araba unde este utilizat impreuna cu sucul de portocala la prepararea carnii de miel. Se foloseste la condimentarea unor preparate din piept de pui, file-ului de peste pentru grill sau la unele soiuri de branzeturi. Combinat cu foi de dafin, cuisoare, ienibahar etc. este utilizat in amestecul de cuury, sambaar si de masla (in India), ca si in berebere (in Etiopia).
Confera aroma de muscat vinului alb, prin adaugarea catorva picaturi de ulei de coriandru in solutie alcoolica (10%). Aroma sa puternica i-a conferit un loc prioritar in industria lichiorurilor, a diferitelor bauturi racoritoare si chiar a parfumurilor. De asemenea el este folosit la aromatizarea inlocuitorilor de cafea.
Singur sau impreuna cu semintele de fenicul si anason sta la baza prepararii unui ceai placut aromat care, in iernile lungi si friguroase, poate sa ne incalzeasca inimile sau, datorita efectului sau resimtit de organism, sa ne racoreasca in verile caniculare.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu