marți, 19 noiembrie 2013

Oregano



Oregano este o planta cu tulpina in 4 muchii, verde, cu nuante rosietice, acoperita cu perisori, lemnoasa si ramificata in partea superioara ce creste pana la 80 cm inaltime, sub forme de tufe. Are frunze de forma ovala, acoperite si ele cu perisori foarte fini,
opuse, cu marginea dreapta sau usor zimtata, ascutite la varf.
Florile cresc reunite in buchete in varful tulpinii si al ramurilor, ele sunt mici, purpurii, in forma de tubulete si bractee de culoarea vinului rosu. De regula, sunt de culoare roz-violacee, mai rar albe si infloresc din iunie pana in august, iar fructul este o tetra-nucula.
Semintele, desi extrem de mici si ovale (12000 bucati la 1 g), de culoare maroniu-inchis sau rosietica isi pastreaza puterea de germinare de peste5 ani. Daca sunt strivite intre degete, atat frunzele, cat si tulpinile, emana un miros foarte placut si aromat. Intreaga planta are un miros caracteristic, iar gustul este amar.
De la oregano se folosesc frunzele proaspete, dar acestea nu au o aroma prea intensa, de aceea ele trebuie uscate, acestea avand o aroma mult mai puternica decat cele proaspete, apoi se pot pastra in vase inchise ermetic.
Oregano se combina armonios si cu lamaia, usturoiul, fiind delicios in sosuri cu vin si marinade, alaturi de carne si peste gras si foarte bine, cu maslinele, caperele si leusteanul.
Se foloseste cu precadere in preparatele grecesti si italiene, in mancaruri cu fasole, vinete, ardei, rosii, la prepararea supelor, legumelor fierte si fripturilor.
De altfel, oregano este considerat indispensabil in bucataria mediteraneeana, ca si in cea mexicana. Popularitatea sa crescanda se datoreaza gustului apetisant pe care il da supelor de tomate, fasole, fleicilor la gratar, mielului fript, salatelor de creveti si altor mancaruri, gatite in stilul specific, puternic condimentat, atat de drag meridionalilor.
In sudul Italiei el este asociat deasemenea si cu mancarurile picante. In Turcia, oregano este nelipsit in condimentarea kebab-ului.
Oregano, este condimentul care da gustul special celebrei ''salate grecesti''.
In SUA si Mexic, mai popular este oregano-ul mexican. Cu gust mult mai puternic el este frecvent folosit alaturi de ardei iuti, fasole, in foarte multe mancaruri mexicane, unde se combina si cu alte ingrediente ca: boia, usturoi, ceapa, si chimen. Oregano, este adoptat din ce in ce in mai mult in tarile nordice, unde, odata cu el, aduce parca un aer cald, parfumat cu sutele de miresme piperate care se inalta din pajistile incinse de soarele sudului.
Oregano, a intrat pe usa principala si in bucataria romaneasca cu mult succes.
Oregano, se poate pastra in stare proaspata in frigider, aproximativ trei zile sau, pentru o pastrare mai indelungata, se poate congela. Pentru aceasta, frunzele se spala, se uasuca, se desprind de ppe tulpini si se pun in pungi de plastic, cu grija, pentru a nu le strivi sau indoii. Nu este nevoie sa fie inghetate inaite de folosire. Congelate, rezista aproape un an.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu