Rozmarinul este folosit aproape in totalitate pentru condimentarea sau parfumarea felurilor importante, principale, de mancare. Dintre acestea, cele mai cunoscute sunt puiul cu rozmarin, cartofii cu rozmarin la cuptor, friptura clasica de miel la cuptor sau cotletele de porc cu rozmarin
la cuptor. Insa mai exista si alte variante, de ce sa ramanem in aceste limite? Cateva exemple: rozmarinul uscat poate fi pus la omletele de dimineata, la supe, in sosurile de tomate pregatite pentru diferite mancaruri sau in prajirea fructelor de mare, precum crevetii, midiile sau calamari.
O alte metoda inedita din bucataria mediteraneeana se refera la carnea pe gratar: crengutele de rozmarin proaspat se pun direct peste carnea care sfaraie la gratar, avand grija ca rozmarinul sa atinga pana la final ambele parti. Tot in bucataria acestei regiuni, in special in Italia, rozmarinul este ingredient de baza in prepararea specialitatilor de paine pe baza de ierburi (in special pentru foccacia).
Este adevarat ca nu v-ati gandit pana acum sa introduceti rozmarinul in dressingurile pentru salate? Daca doriti sa experimentati acest lucru, iata secretul: amestecati o lingurita de rozmarin uscat cu 30 ml de ulei de masline, putina sare si putin piper, nimic altceva in rest. Dupa ce ati batut bine aceste ingrediente, turnati-le peste salata delicioasa de vara pe care tocmai ati pregatit-o.
Indiferent la ce tip de mancare folositi rozmarinul, nu uitati ca este o planta foarte aromata, iar o cantitate prea mare isi poate pune amprenta prea mult pe un fel. In fine, frunzele uscate de rozmarin se mai folosesc si in amestecurile de ceaiuri herbale.
De fiecare data cand este posibil sau aveti ocazia, alegeti rozmarinul proaspat in dauna celui uscat, ambalat la sticlute sau la cutii, fiindca aroma e mai puternica. Crengutele proaspete de rozmarin trebuie sa aiba mugurii de culoare verde inchis si sa nu prezinte pete sau urme de decolorare. Rozmarinul proaspat poate fi pastrat fie in frigider, invelit, fie afara, insa infasurat in hartie.
E bine sa fiti atenti chiar si cand procurati rozmarin uscat. De ce? Simplu – unele magazine generaliste pot sa aiba cantitati vechi, in timp ce unele specializate, cum ar fi magazinele naturiste, pot avea rozmarin de calitate superioara. Rozmarinul uscat trebuie depozitat in locuri intunecate si uscate. Daca vreti sa uscati rozmarin proaspat, trebuie sa smulgeti toate frunzulitele de pe tulpina si sa le intindeti pe un ziar sau pe o bucata mare de hartie, intr-o camera calduroasa.
Va puteti cultiva singuri acasa rozmarin proaspat; important e sa cultivati semintele intr-un vas de ceramica de minimum 30 de centrimetri adancime, sa nu mutati des vasul din loc si sa mentineti pamantul umed, dar nu ud.
Mirosul parfumat al rozmarinului este mereu asociat cu mancarea buna si cu o atmosfera placuta, insa ceea ce este important e faptul ca poate fi asociat si cu sanatatea. Din moment ce impuscam doi iepuri dintr-o lovitura, o mancare gustoasa si beneficii de sanatate, este important sa constientizam rolul rozmarinului in bucataria fiecaruia dintre noi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu