marți, 19 noiembrie 2013

Litchi



Litchi, un fruct de dimensiuni mici invelit de o crusta cu mici excrescente de culoare roz-rosiatica-galbena are un gust ce pare a fi un mix intre struguri si flori de soc. Litchi este sarac in grasimi saturate, colesterol si sodiu, bogat in vitamina C si cupru. Valorile nutritionale ale acestor fructe ne ajuta sa ne pastram sanatatea si sa slabim.

Litchi, au o coaja groasa care se desface destul de usor. Supranumite ''ciresele chinezesti'', litchi au un miez alb si dulce si un sambure care nu trebuie mancat, pentru ca este toxic.
Sunt recomandate in perioada rece a anului pentru efectul lor anti-oboseala, fiind o sursa excelenta de energie, in conditiile in care au doar 60 de calorii in 100 de grame de fruct. Sunt bogate in vitamina C, la un nivel similar celui din citrice si au capacitatea de a stimula reactia naturala a organismului in lupta cu infectiile tipice sezonului. Sunt bogate in vitamina B si au capacitatea de a reechilibra sistemul neuromuscular.
Sunt ideale pentru continutul crescut de vitamina B9 care ajuta la refacerea celulara. Medicina traditionala chineza recomanda litchi impotriva durerilor de cap. Pe langa atatea beneficii sunt si foarte bogate in fibre. Fructele bune au coaja roz spre rosu. Daca sunt foarte coapte coaja devine maro, dar miezul isi pastreaza si gustul si proprietatile. Pot fi pastrate la frigider cateva zile.
Sunt consumate ca atare sau fierte in sirop de zahar. Chinezii le folosesc in mancare, alaturi de carne si legume. Tot ei sunt cei care usuca litchi pe care le folosesc, ulterior, pentru a indulci ceaiul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu