sâmbătă, 23 noiembrie 2013

Vita



Carnea de vita este foarte delicioasa, oferind numeroase beneficii. Pe langa faptul ca este bogata in proteine, este  totodata incarcata de nutrienti esentiali, cuprinzand minerale, vitamine din grupul B care ajuta la producerea celulelor rosii si la metabolismul proteinelor, contribuind la cresterea  masei musculare, fara aport de grasime. In culturism, carnea de vita ocupa un loc important la fiecare masa principala a zilei (micul dejun, pranz, cina, chiar si la gustari).

Manzat



Mânzatul este un viţel castrat, cu vârsta până la 3 ani. O carne de vită bună trebuie să aibă culoarea de un roşu viu, firicele subţiri de gră­sime şi o textură fermă. Carnea cea mai fragedă provine din părţile ce corespund muşchilor care lucrează mai puţin, de exemplu cei de pe spinare, de unde se obţine muşchiul şi fileul. Dacă sunt gătite rapid, la foc iute, aceste bucăţi de carne nu mai au nevoie de o frăgezire anterioară.

Porc




Carnea de porc este preferata românilor în perioada sărbătorilor de iarnă, cu toate că mulţi o privesc cu suspiciune din pricina aşa-ziselor pericole pe care se spune că le comportă.
Carnea de porc este o altă carne albă, alternativă la carnea de pui, de exemplu. Ba chiar, în  funcţie de situaţie, muşchiuleţul de porc poate avea mai puţină grăsime decât pieptul de pui. Desigur, carnea de porc este cu atât mai gustoasă cu cât este mai grasă, însă dacă o selectaţi cu atenţie vă puteţi bucura de savoarea ei fără nici un risc.

Pui




Carnea de pui este slaba, bogata in proteine (intre 22 si 28 g per 100 g) si aminoacizi, cu un pret mult mai accesibil decat cel al carnii rosii,,,puiul este practic o combinatie de minerale: 30 mg de magneziu, 12 mg fosfor, 274 mg de potasiu si 10 mg de calciu.
Contine de asemenea, vitaminele B3 si B6. Nu contati pe el insa cand vine vorba de fier- contine doar 0,86 mg- dar, ca sa se revanseze, este o sursa excelenta de tiptofan, un aminoacid, care produce serotonina, hormon care favorizeaza instalarea starii de bine si a senzatiei de satietate.

Gaina





Dacă găina bătrână face supa bună, atunci cu siguranţă că cea tânără ar trebui să se ocupe de friptură. Mai consistentă şi mai bogată decât cea de pui, carnea de găină se transformă în friptură aproape exclusiv tăiată în bucăţi şi mult mai rar, ca piesă întreagă.

Rata




Carnea de rata este considerată o carne „albă”, chiar dacă este mai închisă la culoare decât cea de pui sau curcan. Totuşi, o friptură cu carne de raţă este sănătoasă datorită grăsimilor conţinute. Din totalul grăsimilor, doar 35% sunt saturate, 50% sunt mononesaturate, iar restul sunt polinesaturate (inclusiv omega 3 şi omega 6). Astfel, grăsimea de raţă seamănă mai mult cu uleiurile vegetale decât cu untul sau alte grăsimi de origine animală.
Totuşi, dacă eşti la dietă ar fi mai bine să eviţi reţetele cu carne de raţă. Fiind o pasăre de apă, raţa are sub piele un strat de grăsime cu rol de izolare, deci este mai grasă decât păsările de uscat. Într-adevăr, mare parte din aceste grasimi sunt sănătoase, însă au multe calorii. Pentru o friptură de raţă mai săracă în calorii, ai grija să îndepărtezi pielea şi stratul de grăsime.

Gasca



Este o carne bogata in grasimi si acizi grasi, chiar daca se indeparteaza pielita. Moale si foarte suculenta, carnea de gasca fiarta, chiar si fara pielita, are in jur de 96 mg de colesterol, aproape o treime din limita zilnica recomandata si aproximativ o treime din ratia recomandata de acizi grasi saturati.
O astfel de carne este recomandata sa fie consumata mai mult la ocazii speciale. Ea constituie un generos aport de vitamina B, fier, seleniu si zinc. Daca i se indeparteaza pielita, carnea de gasca ramane la fel de grasa ca si carnea de vaca.

Iepure




Carnea de iepure este binecunoscuta pentru continutul ridicat de proteine. O portie de 100 g de carne de iepure contine 32 g proteine, mai mult decat carnea de vita sau de pui. Proteinele sunt esentiale pentru procesele si functiile celulare. Organismul are nevoie de proteine pentru a repara si mentine sanatoase tesuturile.
Caracteristicile carnii de iepure variaza in functie de varsta la care a fost taiat. Daca iepurele are mai putin de 12 saptamani (maxim 2 kg greutate) carnea este rozalie, moale si granulata fin. Iepurii maturi au peste 8 luni si cantaresc mai mult de 3 kg. Carnea lor are culoare rosu inchis, este tare si puternic granulata. Cu cat este mai batran iepurele, cu atat mai tare este carnea si cu atat mai multa grasime contine.

Curcan




Carnea de curcan nu este printre alimentele traditionale romanestidar castiga tot mai mult teren nu numai pentru ca este gustoasasatioasa si dieteticadar si datorita contributiei importante la sanatatea noastra
Curcanul este o sursa foarte buna de proteine veritabile si de calitate, de seleniuvitamina B6 si de aminoacizi. In egala masura contine si zinc si vitamina B12Carnea alba de curcanfara pieleeste baza unor preparate culinare excelente ce contin proteine bune si are si putine calorii.


Miel




Desi este un sortiment de carne rosie (pe care nu obisnuim sa o recomandam!), carnea de miel este sanatoasa datorita continutului de seleniu. Iar lipsa acestui mineral in organism dubleaza riscul de astm.
In plus este foarte frageda, iar 100 de grame contin: 30,4 proteine, 9,4 grame de grasime,  215 calorii, 1,2 grame de fier si 95 mg colesterol.

Oaie




Carnea de oaie contine o larga varietate de aminoacizi, majoritatea vitaminelor principale si aproape toate elementele minerale necesare oraganismului. Acesti aminoacizi sunt extrem de rar intalniti in lumea animala, ca si unele minerale precum cobaltul si manganul. Compozitie complexa justifica incadrarea carnii de oaie in categoria alimentelor complete, necesare unei bune sanatati.

Piept de pui



Pieptul de pui este partea cea mai slabă în grăsimi, el având mai puţin de jumătate din grăsimea unei fripturi degresate de vită. De asemenea, grăsimea care se găseşte în pieptul de pui este mai puţin saturată decât grăsimea din carnea de vită. Cu toate acestea, pieliţa de pui trebuie evitată deoarece aceasta dublează cantitatea de grăsime saturată din mâncare. De aceea, este indicat ca pieptul de pui să fie consumat fără pieliţă.

Ton




Tonul este un peste de apa sarata. Tonul crud are o culoare rosiatica, mergand de la nuantele cele mai deschise, rozalii, la cele inchise. Carnea de ton proaspat are un gust pregnant si o textura uleioasa. De fapt, la fel ca somonul, tonul este un peste bogat in Omega 3.

Macrou




Macroul este prețuit pentru carnea sa bogată în acizi grași (Omega 3) și în vitamina B12 (solubilă în apă, cu un rol cheie în funcționarea normală a creierului și a sistemului nervos, precum și în formarea sângelui). Carnea de macrou este roșie și uleioasă de cele mai multe ori.  Este însă de reținut că macroul este foarte sensibil și se poate strica rapid, de aceea trebuie consumat în ziua în care a fost pescuit. De asemenea, se poate păstra congelat sau marinat.

Sardina

Pangasius




Este un peste de apa dulce, un somn (catfish), care se găseşte în Asia de Sud-Est, în bazinul fluviului Mekong (Vietnam). Are o carne gustoasa, usoara, plina de finete, cu un gust unic.
Sunt 3 tipuri de pangasius:cu carnea alba, cu carnea roz, cu carnea galbena.
Succesul este datorat pretului foarte mic, fiind cel mai puternic concurrent pentru fileurile de peste alb de pe piata internationala.

Crap




Carnea crapului este foarte gustosa, fiind consumata sub diferite forme: fiarta, prajita, fripta, afumata, marinata. Crapul fript la protap, direct pe malul apei, este o mancare ce lasa amintiri de neuitat.

Novac




Novacul este o specie de peste chinezesc, cu corp lat, capul mare si ochii plasati inferior. Despre acest peste se stie ca poate ajunge la dimensiuni impresionante datorita formei gurii, larg deschise, ceea ce ii permite sa se hraneasca continuu. Are solzi foarte mici si un colorit cu dungi vinetii pe spate si abdomenul de culoare alb-galbuie. Carnea foarte gustoasa, caracterizata de o anumita dulceata. 

Fitofag




La fel ca si novacul, fitofagul este o specie de peste chinezesc. I se mai spune si crap argintiu (datorita solzilor mici si argintii) sau crap chinezesc. Diferentele dintre fitofag si novac sunt foarte subtile, totusi fitofagul are capul relativ mai mic decat al novacului, gura mare, dinti faringieni puternici si o coloratie mai deschisa

Salau




Salaul este un peste apreciat pentru carnea sa alba, frageda, gustoasa  si fara prea multe oase. Se caracterizeaza prin faptul ca are un corp alungit, spatele are culoarea cenunsiu-verzui si abdomenul argintiu,
capul lung si ochi mari, gura are o multime de dinti mici. Carnea sa cu un gust delicios se poate prepara in multe variante.

miercuri, 20 noiembrie 2013

Pastrav


Pastravul este unul dintre cele mai populare tipuri de peste folosite in bucatarie. Prajit, umplut si facut la cuptor sau pe gratar, pastravul poate constitui un preparat gustos si special, in ciuda faptului ca este vorba despre un

Scoici



Mai exista inca impresia pe care o au multi romani precum ca scoicile ar fi niste delicatese, niste mofturi culinare importate din Occident. Sunt putini aceia care - beneficiind de pasiunea lor de pescari, sau de vecinatatea cu lacuri, rauri sau cu litoralul Marii Negre - apreciaza gustul rafinat al acestor mici vietati acvatice.

Creveti



Exista mai multe retete delicioase de preparare a crevetilor, popoarele mediteraneene fiind considerate cele mai mari specialiste in prepararea unor feluri de mancare absolute delicioase pe baza de creveti, alaturi de Statele Unite si de unele tari asiatice. O reteta simpla si de efect, prin gustul final obtinut, se rezuma la prajirea usoara (3-4 minute) a crevetilor in ulei de masline, alaturi de patrunjel, rozmarin si usturoi pisat (adaugat la final, cand crevetii au fost prajiti).

Somn



Somnul este pestele cel mai usor de recunoscut dupa gura mare, larg deschisa si mustatile lungi. Carnea de somn este o carne grasa si dulce, cu putine oase, care este cel mai mult gatita pe gratar sau la cuptor, insa somnul poate fi gatit si fiert sau prajit. Dintre modurile de prajire cel mai des este dat prin faina, malai si oua, apoi introdus in baia de ulei.

Platica




Este un peste de apa dulce iar pescarii spun despre el ca ar fi cel mai frumos peste al apelor dulci. La noi in tara se gaseste cu preponderenta in bazinul Dunarii si in lacurile de ses si de deal. Datorita faptului ca are multe aoase, acest peste este ocolit de multi dintre noi, dar putini stiu ca, dincolo de acest inconvenient, carnea platicii este gustoasa, alba iar icrele sunt minunate. Cel mai renumit preparat este saramura de platica, dar puteti sa incercati si urmatoarele retete: plachie de platica proaspata, platica la cuptor, in combinatie cu alta carne de peste puteti face o ciorba sau un bors pescaresc.

Dorada




Dorada este un peste care seamana cu bibanul sau cu platica. Datorita semnelor distinctive, banda aurie dintre ochi si pata aurie de pe obraji i se mai spune si platica de aur. Dorada are carnea alba, ferma, bogata in proteine si cu un gust aparte. Are foarte putine oase si nu este greu de preparat. Se poate pregati atat intreaga (la tava sau umpluta) cat si file. Suporta toate tratamentele de gatire, prajire, inabusire, fierbere sau la gratar.

Stridie




Stridia concentrează în interiorul carapacei ei neregulate gustul întregii mări. Dincolo de învelişul pietros, cu aspect de stâncă de calcar, se ascunde carnea moale şi sucul care înglobează gustul salin, mineral şi totodată vegetal al mării. Consumată de regulă crudă, sorbită împreună cu sucul ei şi un adaos de zeamă de lămâie, stridia se găteşte puţin şi precaut pentru a exploata la maxim calităţile ei. O adevărată trufanda pentru cunoscători.

Midie




Midiile sunt scoici cu carcasa dura. Carnea lor este considerata una dintre cele mai apreciate delicatese din intreaga lume si poate fi mancata cruda, la aburi sau prajita, dar indiferent de modul de pregatire ales, este obligatoriu sa se consume proaspete. Trebuie sa stiti ca midiile se consuma, de preferat, gatite la aburi eliminand astfel bacteriile retinute prin procesul de filtrare al apei. Au o carne dulce, suculenta si de culoare portocalie.

Cod




Codul este un peste cu carnea alba, ferma dar si frageda in acelasi timp si cu putine grasimi. Are gust placut, usor sarat. Se poate gati: prajit (cel mai putin recomandat), fiert, la cuptor, la abur sau la gratar.

Somon




Carnea portocalie de somon a devenit una dintre noile vedete in materie de diete si viata sanatoasa in ultimii ani.Somonul este relativ sarac in calorii si scazut in grasimi saturate, dar bogat in proteine si in special in acizii grasi omega 3, foarte utili sanatatii noastre.

Calamar



Calamarul este o molusca cefalopoda, asemanatoare sepiei. Are corpul alungit, tubular, un cap bine definit inconjurat de opt brate si doua tentacule folosite la prinderea prazii. Diferenta intre brate si tentacule este data de ventuze-tentaculele au ventuze pe toata lungimea lor.

Caracatita




Caracatita considerata o delicatesa in randul mancarurilor exotice este usor identificabila de toata lumea datorita tentaculelor. O puteti gasi in magazinele de specialitate, sub forma proaspata sau congelata. Un alt sortiment intalnit este conserva de caracatita, care contine de fapt pui de caracatita in ulei vegetal sau in sos de usturoi, ori marinati dupa retete speciale.

Homar




Homarul, regele crustaceelor sau o delicatesa culinara din categoria fructelor de mare. Datorita carnii albe, ferme si fine, cu gust dulce si deosebit, preparatele cu homari sunt scumpe si rafinate. De obicei, homarii se servesc fierti, prajiti pe gratar sau la cuptor.

Hering




Heringul este un peste cu corp alungit, suplu, cu carne uleioasa si numeroase oase fine care-i brazdeaza carnea. Este unul dintre pestii cei mai importanti pentru consum, cu o carne frageda si o aroma puternica. Suporta toate tratamentele de gatire: prajit, inabusit, marinat sau la gratar.

Hamsie




Hamsia, acest pestisor de 8-12 cm lungime si 8-10 g greutate, care rareori atinge lungimea de 20 cm, este foarte raspandit in Marea Neagra. Desi seamana aparent cu scrumbiile, totusi nu face parte din aceeiasi familie. Hamsia are abdomenul rotunjit si nu prezinta carena, iar corpul nu este comprimat lateral, ci aproape cilindric.

Biban



Carnea de biban este una dintre cele mai fine dintre pestii de apa dulce, fiind rapitor are o carne alba si foarte delicata, gustoasa si rafinata.

Stiuca




Pestele cu un bot care seamana cu ciocul de rata, corp alungit acoperit de solzi marunti, gura larga si dinti puternici si ascutiti, cam asa am descrie stiuca. Pe de alta parte am spune ca este un peste rapitor care traieste in ape dulci si este apreciat pentru icrele sale si carnea gustoasa, desi are o multime de oase si este lipsita de grasime. Carnea de stiuca se consuma in stare proaspata, sarata si sub forma de conserve.

Calcan




Calcanul are ambii ochii pe partea stanga, corpul asimetric, aproape circular, acoperit cu solzi cicloizi sau ctenoizi. Calcanii au partea inferioară de culoare albă, iar partea superioară este de un gri închis sau maro şi au pe pielea lor nişte umflături mici caracteristice, care seamănă cu pietrele. El are o gură mare, cu mulţi dinţi mici, şi ascuţiţi. Carnea de calcan este de culoare albă, fermă şi are e o aromă subtilă, rafinată. Calcanul este deosebit de gustos atunci când este pregătit în cuptor.

Sepie




Sepia nu este un peste, este o molusca, un animal marin. Sepiile si calmarii sunt rudele caracatitelor. Gustul lor este undeva intre caracatita si calmar, mai puternic decat al calamarilor si mai slab decat al caracatitelor. Se prepara rapid la foc iute, sau lent la foc mic si in lichid, pe gratar sau in tigaie, dar inainte de preparare trebuie sa scoateti sacul stomacal, maruntaiele si sacul cu cerneala.

Penne




Penne – tip de paste scurte, de formă tubulară, ce se comercializează ca paste uscate. Numele de penne provine de la latinescul penna care înseamnă pană de scris.

Orez




Orezul are proprietati nutritive ce ajuta sanatatea. Orezul este un aliment de baza cu multe variante: orez alb, orez integral, orez brun, salbatic, s.a. Orezul brun sau simplu are proprietati nutritive benefice organismului si poate face parte dintr-o dieta sanatoasa daca il gatim intr-un mod sanatos.

Spaghetti



Spaghetti – cele mai populare paste din toată lumea.
Paste lungi, subțiri și cilindrice din făină de grâu dur (Triticum durum); numele provine de la cuvântul spago (diminutiv spaghetto) care înseamnă linie/coardă în italiană.Spaghetti se folosesc cel mai adesea  în combinații cu sos de roșii sau sosuri de brânză. 

Ananas




Ananasul (Ananas comosus) este un fruct tropical, originar din Brazilia și Paraguay,  folosit la deserturi, salate sau mâncăruri peste tot în lume.Denumirea ananasului vine de la indienii carib care îi spuneau anana – fruct excelent. În engleză, denumirea este pineapple pentru că ananasul seamănă cu un con de pin. În spaniolă se folosește piña (de unde și denumirea faimosului cocktail piña colada).

Afin




Este un arbust mic, stufos, ramuros, dar ceea ce il face renumit sunt fructele sale, afinele. Va puteti da seama daca afinele sunt coapte doar daca au o culoare albastru inchis si au gust dulce, cu o oarecare aciditate.

Agris




Fructul de agriş, cu gust plăcut şi aromă asemănătoare afinelor, este un produs dietetic, care ajută în insuficienţă de fier, avitaminoze, anemii, maladii ale ficatului şi ale rinichilor.Consumul de agrişe este recomandat copiilor, datorită gamei de vitamine care ajută la dezvoltarea armonioasă a organismului. Vitamina C ajută la absorbţia fierului în organism şi la fixarea calciului.  Galbene sau roşii, pline de acizi, agrişele sunt răcoritoare, plăcute la gust şi satisfac setea, fiind binefăcătoare pentru artritici şi obezi, fiindcă au aport caloric scăzut şi reglează metabolismul.

Avocado



Avocado este un fruct minune care nu trebuie sa lipseasca din dieta ta. Pe langa faptul ca reprezinta o sursa importanta de acizi grasi esentiali, are proprietati antioxidante si iti scade colesterolul rau din organism, avocado aduce beneficii importante si pentru silueta ta.

Alune de padure




Alunele se consumă proaspete, uşor prăjite şi sărate sau prelucrate în diferite produse de cofetărie. Ca medicament, alunele trebuie consumate crude, neprăjite şi nesărate. Deoarece au un conţinut foarte redus de hidraţi de carbon, alunele pot fi consumate de diabetici fără teamă.

Banana




Fructul preferat al multora dintre noi este banana. In ciuda faptului ca ea este foarte bogata in vitamine si minerale, multa lume o condamna inca pentru continutul ei caloric foarte ridicat.

Caisa




Caisa este unul dintre fructele de la care se folosesc atât pulpa cât și sâmburii, care sunt foarte gustoși. În plus, din sâmburii de caisă se prepară ulei cu un conținut ridicat de grăsimi nesaturate (acid linolenic și oleic).

Clementina




Clementinele sunt citrice rezultate din incrucisarea mandarinelor cu portocale amare, au un gust dulce acrisor si nu au samburi. Sunt insa bogate in vitamine si antioxidanti, fibre si substante cu rol anticancerigen.

Capsuna




Capsunile sunt unele dintre cele mai sanatoase fructe, iar continutul bogat in antioxidanti le face cu adevarat pretioase.